Gmail Schoolsoft

Leasing Kalkylator

kr
kr
mån
%

Kontantinsats normalt 10% av köpeskilling
Löptid normalt 5 år = 60 mån
Restvärde normalt 10%

Vad gör du idag?

Här lägger vi upp artiklar om några av våra elever som tagit studenten, våra Lichronalumner.
Sidan kommer fyllas på efterhand, så titta in igen...

 

 

Alltid kul på jobbet!

Felicia Videgren tog studenten 2014 och jobbar sedan dess på Volvo Cars i Skövde.

Felicia valde att studera på Lichron för att det är en liten och mysig skola. Hon hade hört från andra som gått där innan att det var en bra skola med bra utbildning och att det var lätt att få jobb efter studenten. På Lichron valde hon att läsa inriktningen mot CNC-teknik.

Direkt efter studenten började Felicia jobba på bearbetningen på Volvo Cars i Skövde. Där har hon varit på några olika ställen och gjort både cylinderhuvuden och cylinderblock. Arbetsuppgifterna består av att utföra mätningar, övervaka och se till så att maskinerna hela tiden går och att byta slitdetaljer i maskinerna vid behov. Sedan gör hon mycket annat också som att fylla på material, lämna in verktyg på kalibrering, göra FU (förebyggande underhåll) på maskinerna, jobba med förbättringsarbete, jobbar med 5S, samordnarroller och mycket annat.

På frågan vad som är det bästa med jobbet svarar hon: - Man känner verkligen att man är en i gänget och vi har alltid roligt när vi är på jobbet. Jag trivs på jobbet! Sen är det roligt att se de nya bilmodellerna som kommer ut på marknaden och veta att man varit med och gjort motorerna.

Felicia känner att utbildningen hon fick på Lichron har hon verkligen haft nytta av.

Nya utmaningar varje dag

Emil Gyltman tog studenten 2013 och jobbar idag som servicetekniker på Wennstrom Fuel Systems AB.

Efter studenten började Emil på Volvosteget, som är en ettårig utbildning. Därefter jobbade han med bearbetning på Volvo innan han fick jobbet som servicetekniker. Jobbet innebär att han reser runt till olika bensinstationer i Skaraborg, men ibland även längre och gör diverse servicearbeten. Det han gör service på är det mesta man på en bensinstation ser ovan jord, dvs. pumpar, hydraulsystem, kortläsare, tangentbord, displayer etc. Emil tycker att det bästa med jobbet är att det är så fritt, då han själv kan lägga upp sina arbetsdagar utifrån vilka jobb som ska göras. Han tycker också att ha en egen servicebil och utgå hemifrån är riktigt bra.

När det var dags för Emil att söka utbildning till gymnasiet blev han rekommenderad Lichron Teknikgymnasium. Han hade hört mycket gott om skolan och då han läste på om utbildningen blev han direkt intresserad. Efter att i åk1 fått pröva på de båda yrkesinriktningarna kände han att Automation var det som passade honom bäst. Emil uppskattade att det var så mycket praktiska kurser och det bästa med skolan vara lärarna. Han minns med glädje alla skolkamrater och projektarbetet i 3:an, då de i grupp själva fick vara kreativa och skapa något eget. 

Med en fot i Sverige och en i Kina

Anna Eriksson tog studenten 2015 och gick direkt ut i arbetslivet och jobbar idag för Projektengagemang i Skövde. Precis som många andra Lichronare fick hon anställning på det företag där hon gjorde sin APL (praktik).

Anna började först jobba med lite olika saker som programmering och elkonstruktion, men blev snabbt involverad i ett projekt mot Volvo cars. Hon reser nu till Kina och testar maskiner. Resorna är upplagda så att hon jobbar i Kina 2-4 veckor och sedan i Sverige 2 veckor.

Att jobba utomlands var ingenting som Anna tidigare drömt om, men hon är glad över möjligheten och tycker att det ger henne mycket erfarenhet och får henne att växa som person. Anna tycker mycket om sitt jobb och beskriver det som varierande då hon får prova på så många olika arbetsuppgifter.

På Lichron Teknikgymnasium valde Anna inriktningen Automationsteknik och det bästa med utbildningen tycker hon är att den var bred och att kunskapen hon fick har hon nytta av i arbetslivet. När Anna får frågan om hon har något roligt minne från skoltiden nämner hon de årliga skidresorna till Branäs.

Egenföretagare

Simon Gustavsson tog studenten 2012 och driver idag sitt eget företag, Simons Ljud & Ljus. Det bästa med det tycker han är att ingen dag är den andra lik. Ena dagen kan han sitta och köra ljud på en konferens och dagen där på kan uppdraget vara att leverera teknik och personal till en livekonsert.

Simon valde att studera på Lichron eftersom han hört mycket gott om skolan och för att han ville gå en praktisk linje. Han valde inriktning Automation, vilket passade honom utmärkt då han gillar problemlösning.

På frågan om han har något roligt minne han vill dela med sig av och vad som var det bästa med Lichron svarar han: - Det finns många roliga minnen från mina tre år på Lichron. Jag har aldrig tyckt att det varit så roligt att gå i skolan, men på Lichron fick jag en nytändning. Det var aldrig tråkigt att gå till Lichron. Det bästa är att det är en liten skola där alla känner alla, man får en personlig kontakt med alla lärare. 

Med världen som arbetsplats

Anton Erikssen tog studenten 2012 och arbetar idag för PE - Projektengagemang i Skövde.

På bilden ser ni Anton på Kinesiska muren och vägen dit började när han valde Lichron Teknikgymnasium. Anton ville studera något som han visste gav en god chans till arbete inom industri, maskin och teknik och sökte därför till Lichron när det var dags att välja gymnasium. Som inriktning valde han Automation.

Efter studenten var Anton arbetslös i ungefär 5 månader innan han kom in på Volvosteget. Under ett år var han på Volvo Powertrains montering och därefter fick han erbjudande att börja på PE - Projektengagemang, det företag han jobbar för idag. PE är ett konsultföretag där han jobbar som elkonstruktör. Han har bland annat arbetat med ett projekt för Volvo Cars i Skövde där han fick resa runt i Europa och testa maskiner till en ny maskinline, samt även vara med då denna line togs i drift i Skövde. Ett annat projekt  har varit mot Volvos nya motorfabrik i Zhangjiakou i Kina, dit han fått resa mycket och varit med och tagit flera liner i drift.

När Anton får frågan vad han tyckte var det bästa med utbildningen på Lichron Teknikgymnasium svarar han: - Bäst med utbildningen var att den är så bred och att det vi fick lära oss har jag fått användning av i yrkeslivet. Studenten var ju helt klart bäst, annars så var det alltid kul att läsa de yrkesinriktade kurserna, som el och programmering.